Booking.com

Bra att veta

När man ska åka någonstans på semester så är det alltid en del saker som är bra att veta innan, det gäller även när man ska åka till Rhodos. Därför har vi här samlat en hel del bra fakta för dig som vill åka till denna fantastiska ö i Greklands arkipelag.

Prisnivåer

En gång i tiden så var det väldigt mycket billigare på Rhodos än här hemma i Sverige. Tyvärr är det inte så länge och det mesta har att göra med att dem numera har Euro. Om man tillexempel tar matpriserna i vanliga affärer så kostar det ungefär som hemma. Däremot är det fortfarande relativt billigt att äta ute eftersom att det är bra konkurrens mellan de många restaurangerna. Vad det gäller priser på alkohol så kan man även där komma ganska billigt undan men kläder och prylar håller i stort sett samma prisnivåer som här hemma. Med undantaget alla märkeskopior som naturligtvis är billigare.

Kan man dricka vattnet?

Det går bra att dricka kranvattnet på Rhodos eftersom att de har eget grundvatten där som är väldigt rent och väldigt gott. Dock ska man som alltid annars vara försiktig med glass och is som man köper från mindre kiosker. Speciellt om man kan se att frysen står utomhus eller direkt i solen.

Telefonnummer som är bra att komma ihåg

  • Larmnumret i Grekland vid akuta situationer är 112 som hemma. Sen har ambulans, polis och brandkår egna nummer.
  • Skriv upp numret till din reseförsäkring och ha med dig på resan. Ett tips är att även skriva ut försäkringsbeviset och lägga i plånboken.
  • Packa med nummer till boende och flygbolag. Fler tips vad du inte ska glömma att packa hittar du på Packlista.com.
  • Glöm inte att landskoden till Grekland är +30. Så om du ska ringa grekiska nummer ska du slå det innan du ringer. Behövs dock ej från mobiler om du är på plats i Grekland.

Hemlösa djur

På Rhodos finns det en hel del hemlösa katter och hundar som promenerar runt på stadens gator och torg. Ofta är turister oförsiktiga och klappar eller matar dem, jag rekommenderar att ni inte gör det. Dem kan ha parasiter och andra sjukdomar på sig och dessutom finns det risk för att dem blir aggressiva utan förvarning.

Eluttag

Eluttagen i Grekland är samma som i Sverige. Du behöver ingen reseadapter.

Insekter och andra djur

I Grekland finns det egentligen inte så mycket farligare insekter än hemma i Sverige, visst ett myggbett kan se lite annorlunda ut men farligare än så är det inte. Det finns egentligen bara ett djur på land som bör passa sig för och det är skorpionerna. Det kan vara bra att undvika att lyfta på stenar och andra saker utan att först noga se sig omkring under dem. Undvik även gärna att låta barn klafsa omkring i lerpölar eller jord då skorpioner gärna lever under jorden.

När du badar så finns det ibland sjöborrar, man bör därför vara försiktig med vart man sätter fötterna på botten om det är sjögräs där. Det finns även små fiskar som bränns, dem lever också gärna bland vattenväxterna. Något som kan vara bra att ha är badskor, det är även rekommenderat om man badar på en stenstrand tillexempel.

Resa hit och ta sig runt

När man åker till Rhodos så åker man ofta med charter, det finns mängder med bolag som tar dig hit. Alla de stora kända resebyråerna har charter till Rhodos, några exempel är Fritidsresor och Ving. Man kan köpa bara en flygstol och sedan boka boende själv naturligtvis men när det gäller Rhodos brukar inte prisskillnaden bli så stor. När man kommer med flyg så landar man direkt på ön och inte så långt från Rhodos stad.

Vägarna på ön är i ganska bra skick och det går utmärkt att hyra bil eller moped för att ta sig runt på ön. Dock får man i så fall vara beredd på att trafiken inne i städerna är helt galen, folk kör som om dem fick sitt körkort i ett flingpaket och det gäller att verkligen se upp. Det går väldigt bra att ta sig runt med buss om man inte vill köra själv. Dessutom finns det flera båtar som går runt ön och till andra öar.

Boendet

Åker du med charter till Rhodos så är det ju inga problem med att hitta boende eftersom att det då ingår. Att försöka hitta boende på egen hand här är faktiskt ganska svårt, visst det finns ett stort utbud men det mesta är uppbokat av arrangörer tyvärr. När man reser till andra öar i Grekland så brukar man kunna lita på att det finns folk som står och hyr ut rum i hamnen. Det är tyvärr inte så vanligt på just Rhodos även om det finns ibland. Det bästa är helt enkelt att boka i förväg om man inte åker charter.

Fler reseguider

Slovakien

Slovakien är ett häftigt land i Östeuropa att besöka och som är på uppgående framförallt bland unga tågluffare. Läs mer på Slovakienresor.se!

Nepal

Nepal har inte bara världens högsta berg. Landet har en fantastisk natur och en härlig lokalbefolkning. Läs mer på Nepalresor.se!